Beldenin tarihçesi hakkında yazılı kaynak mevcut olmayıp; Belde de yerleşimin 550-600 yıl öncelerine kadar dayandığı belde merkezi olan Duroğlu’na ise ilk yerleşen ailenin Tirebolu ilçesinden Duroğlu’na yerleştiği ve Duroğlu adının da buradan aldığı söylenmektedir. Duroğlu merkeze yerleşimden önce çevre köylerde Alınca-Paya-Barçaçakırlı gibi köylerde halk yaşamakta özelikle eski nüfus kayıtlarında Paya geçmektedir. Homurlu Mahallesi için, Giresun Kırsalının tarihi yapısı adı altındaki bir kitapta Homurlunun Emürlü köyü olarak isminin geçtiği tamamı ile bir Türk köyü olduğu yazılmaktadır. Ayrıca bu kitapta kadı sicillerinden de anlaşıldığı üzere burada Rumlarında yaşadığı görülmüştür. Bu köyde (1486 yılları) bir cami iki adet değirmen oluşu bu köyde yaşayan belirli bir halkın olduğu anlaşılmaktadır. Şebinkarahisar Vilayet olduğu Giresun ve Keşap iskeleleri arasında ticaret yolunun Homurlu mahallesinin Mollamahmutoğlu’ndan başlayıp Homurlu Kıranbaşı mevkiinden geçen Yavşan mevkiinde aynı yolun devamı olan kesme taşlarla döşenmiş kervan yolu sahil ile Anadolu üzerine ticaret yolunun olduğu varsayımı güçlendirmekte Yavşan Mevkiinde bulunan tarihi kemer köprünün de bunu doğrular vaziyette günümüze kadar geldiği görülmektedir.
Bu yolun kullanımdan sonra bugün mevcut olan Dereli-Giresun karayolunun tam karşısında tamamı insan emeği ile yapılmış ilk karayolu hala kullanılmaktadır. Bu yörede yaşayan halk geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor, yaz aylarında geniş otlakları olan yaylara çıkıyorlardı. Günümüzdeki gibi ulaşım araçlarının olmayışı halkın uzun ve yorucu olan yolculuklarında hayvanlarının ve kendilerinin dinlenmeleri için konaklama yerlerine ihtiyaç duyulduğundan her iki mahallede şu anda hiçbir kalıntısı bulunmayan hanlar kurulmuştur. Bu konaklama için bulunan hanlar nedeniyle Duroğlu merkeze çevre köyler tarafından Hanyanı ismi de kullanılmıştır. Konacık mahallesinde Yüksekkahve yanında bulunan Hanın yanına Değirmendere üzerinde bir un değirmenin kurulması ve ihtiyaçtan dolayı yanına küçük bir dinlenme yeri olarak çay ve özellikle kahvenin daha ilgi gördüğü dönemlerde kahve içilen ve toplantı yeri haline gelen Kahvehane açılmış ve burası uzun yıllar Cimidenin yeri olarak kalmıştır.. 1938 yılında ilkokul binası yapılmış Keşap Paya Köyü İlkokulu olarak öğrenimine devam etmiştir. Tarla ve sulak bir arazi olan Duroğlu içinde yerleşim yavaş yavaş başlamış halk çevre köylerden merkeze inerek yaşayıp yapılaşma başlamıştır.
Daha sonra 1970 yılında II.kademe (ortaokul) açılarak öğretime başlamış ve 1977 yılında ilk yapılan İlkokul binası yıkılarak yerine bugünkü I.kademe bina yapılmıştır.
Ulaşım olarak 1648 yılında yapılan eski stabilize Homurlu mahalle yolu yerine bugün kullanılan Şebinkarahisar-Dereli-Giresun Devlet Karayolu 1975 yılında açılarak 1977 yılında asfaltlanıp günümüze kadar kullanılmaktadır.